Snel bouwen in weer en wind

Torenhoog wonen aan het Maas-Waalkanaal

Met zijn 52 meter is woontoren De Aak een van de weinige hoge gebouwen in Nijmegen, wat een onbelemmerd uitzicht over de omgeving oplevert. De zestien verdiepingen tellende toren wordt gebouwd aan de oever van het Maas-Waal­kanaal. Het bijzondere bouwproject is een echte blikvanger. 

Woontoren De Aak maakt deel uit van het appartementcomplex MaasWaal in het westen van Nijmegen, dat bestaat uit vijf woongebouwen met in totaal 115 appartementen; 44 daarvan bevinden zich in het hoogbouwgedeelte. Waar bij het bouwen traditioneel meestal gekozen wordt voor betonnen wanden die in het werk gestort worden met stalen of houten bekisting, is hier gekozen voor een andere methode: op elke verdieping worden holle, prefab betonnen wanden geplaatst, waartussen beton wordt gestort. 

maaswaal_groot1maaswaal_groot2maaswaal_groot3maaswaal_groot4maaswaal_groot5maaswaal_groot6maaswaal_groot7maaswaal_groot8maaswaal_groot9maaswaal_groot10

Plaatsen tijdens ruwbouw
Zodra de vloer en muren op een verdieping gereed zijn, worden de Ytong separatiepanelen – die de tussenwanden op iedere verdieping gaan vormen – op de etagevloer gezet. 'Een groot voordeel van de Ytong panelen is dat je ze al in het gebouw kunt plaatsen tijdens de ruwbouwfase', zegt Berry Wilmes, hoofd-uitvoerder. 'Het materiaal kan immers prima tegen de wisselende weersomstandigheden waar we mee te maken kunnen krijgen tijdens de ruwbouw. Dat is anders wanneer je werkt met materialen van gips of met metal-stud wanden. Het werken gebeurt allemaal volgens een strak schema. Onze planning is tot op het uur uitgewerkt en daar houden we ons goed aan.' 

Strak schema
De steigers om de woontoren zijn bekleed met negentig procent winddichte netten, waardoor de aannemer snel kan starten met de afbouwfase. Tijdens die fase gebruikt de bouwer Silka kalkzandsteen blokken voor de gevelsluitende binnenspouwmuren en de leidingschachten, die brand- en geluidwerend moeten zijn. Ook de kelder, waarin zich de parking en berging bevinden, is gedeeltelijk opgebouwd uit Silka kalkzandsteen. De Ytong separatiepanelen worden geleverd,aangebracht en afgewerkt door Xella.

Het project is gestart op 10 juni 2009; naar verwachting worden in maart 2011 de eerste woningen opgeleverd. 

▲ TERUG NAAR TOP